While Blogwalking,Please click to our sponsor below too =)

Sunday, November 21, 2010

Quran القرآن | Yousif سورة يوسف | Nasser Alqatami ناصر القطامي

Friday, November 19, 2010

......

the hardest thing is watchin, hearin n knowin that people that u love is in pain n u dont have any power to unleash them..


its realy killin me my heart for years n years..


the only reason i think its still worth livin is cuz i want to c the sun on yr face..


i wish i could bring the sun for you guys


if i die after that..i think my time on earth is served


i wish i could change all the things that happened


but im powerless..i couldnt do anything



Wednesday, November 17, 2010

Senarai pautan lepasan SPM (Asasi,matrikulasi, diploma, sijil)

Senarai pautan lepasan SPM (Asasi,matrikulasi, diploma, sijil)
Salam..Mubarak Aidil Adha sumer. Hari ini adalah Hari di mana Umat Islam di Malaysia Menyambut Hari Raya Aidil Adha/ Hari Raya Korban.. ^_^


Jadi, bleh sy tau ape yang anda korbankan ari ni? Saya? korbankan masa jelah berejam2 untuk post ni ehe..ni je yg mampu sy korbankan..esok baru ada sambutan kat kolej za'ba saya ni;P

ape pengertian Aidil Adha kali ni bagi anda semua? cuba kita renungkan beberapa quote yg sy ambil daripada para ustaz :)

Aidil Adha mengingatkan kita untuk mencari rasa kasih dan setulus yakin terhadap Allah swt, tanpa kedua itu, korban tidak akan mampu dilakukan. Seperti Nabi & jemaah haji berkorban masa, tenaga, wang & minda, mencari redhaNya. Tanpa pengorbanan, title bertaqwa yg diredhai Allah akan menjauh. Pengorbanan utk Allah perlukan lebih dari sekadar ilmu.  (Zaharuddin.net 2010)

"yg ada duit jgn lupa "korban" sebagai tanda syukur, sabda al rasul tercinta " sesiapa yg ada kemampuan tetapi tidak sembelih korban jgn dekati tmpat solat kami" buat korban dgn taqwa n ikhlas . bukan hanya bnatang di sembelih tetapi juga sifat2 "kebinatangan" yg ada pada kita juga t...urut disembelih. Dalam kelompok manusia ada binatang tapi dlm kelompok binatang tak da manusia" ( Mohd Zawawi Yusoh, 2010)


So, How's yr eid goin on there? Hope u guys happy with loved ones, family, relatives n friends (^_^)V


Im celebratin here alone..<--- this is probably sounds sad, isnt it? but i am not seriously. Im just fine.. ehe n ape yg lucu lembu yg nak dismbelih esok hari kat kolej ni bleh plak melarikan diri n i saw the cow runnin away hahahha..its hilarious! never seen such condition before hahahahah..x tahan gelak! wakakakak:))

this is exactly how the cow ran away..its the same in color hahaha

Rasanya lembu tersebut mengalami serangan Agoraphobia (Panic Attack). Maksudnyer fear of places / situations (Paksi 1 dalam diagnosis DSM-IV-TR) cuz dia tau dia bkl dsemelih esok ari hahaha (sorry my nut meter is goin up today..tryin to apply the abnormal psychology .. cuz xm is in the corner..ugh pekebenda sy merepek ni;P)


<--- Salam Aidil Adha sumerrr (^_^)V




ok ok but stop..(back to serious mode;P)


As I promised before..i'll post another link ..this time is for student after SPM..who's got brilliant - pretty gud result that is acceptable for pursuin their study in ASASI/ Foundation (Matrikulasi) Programmes.

okay 1st we started from Asasi programmes.


Program bertaraf ASASI (yang diluluskan oleh kementerian) terdapat di IPTA berikut :

  • Universiti Islam Antarabangsa (UIAM)


Di atas adalah link Centre For Foundation Studies UIAM. Anda boleh klik link tersebut bagi mengetahui segala maklumat bermula daripada Latar belakang program, Struktur Kursus, Sistem Semester, Kampus Pengajian, Kemasukan Ke Program Ijazah Selepas Tamat Pengajian Asasi UIAM, Maklumat Lanjut & Syarat - Syarat Minimum Kemasukan


Selain daripada program asasi di Universiti Islam sendiri, lepasan SPM juga boleh memasuki satu lagi institut Tahfiz iaitu Darul Quran bagi menjamin tempat ke program asasi di Universiti ini mahupun terus menyambung pengajian di luar negara ( Timur Tengah kebiasaanya, seperti Universiti Al- Azhar) jika memperoleh keputusan yang cemerlang. 

Darul Quran ini adalah satu institut Tahfiz yg berdaftar di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Pelajar yang memerlukan akan memperoleh biasiswa daripada JAKIM bagi membiayai kos pembelajaran. Program - program yang ditawarkan adalah dalam bentuk diploma dan Sijil. (saya amat syorkan pelajar yang berkelayakan untuk memasuki institut ini ehe kerana disamping pembelajaran yang mendapat bantuan dari kerajaan, ilmu yang diperoleh juga adalah ilmu ukrawi dan duniawi) Untuk sebarang maklumat lanjut sila klik link dibawah





untuk maklumat mengenai program, kod dan tempoh pengajian asasi secara amnya..anda bolek klik link di atas

Ini pula adalah link Pusat Asasi Sains Universiti Malaya . Pada masa ini, link ini masih dalam pembinaan. Namun melalui link ini anda bolehlah mengetahui serba sedikit maklumat yang penting. Anda boleh klik link Programme Offers ini jika ingin mengetahui kursus - kursus yang ditawarkan


  • Universiti Putra Malaysia (UPM)  
Universiti Putra Malaysia ini hanya menawarkan kursus pertanian bagi peringkat asasi


Namun demikian, UPM juga ada menawarkan program diploma bagi lepasan SPM. Program diploma ini adalah berpusat di Kampus Bintulu.Sila klik Program Diploma UPM untuk sebarang maklumat lanjut.:)


klik link Pusat Asasi Uitm untuk sebarang maklumat lanjut mengenai syarat - syarat kemasukan, tempoh pengajian, lokasi pengajian, program dan fakulti yang ada dan lain - lain.


 USIM ada menawarkan program Tamhidi (Matrikulasi) dan Diploma untuk lepasan SPM.







  • Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)


BANTUAN KEWANGAN PROGRAM ASASI IPTA


Program bantuan kewangan untuk program bertaraf asasi IPTA diwujudkan di Kementerian Pengajian Tinggi berikutan pemindahan tanggungjawab dari Kementerian Pelajaran Malaysia setelah Kementerian Pengajian Tinggi diwujudkan. Program bantuan kewangan ini mula ditawarkan bermula sesi pengambilan pelajar 2005/2006.

KUMPULAN SASAR

Pelajar-pelajar program bertaraf asasi (program pra-universiti yang diluluskan oleh kementerian) di IPTA berikut :

•    Universiti Islam Antarabangsa
•    Universiti Malaya
•    Universiti Putra Malaysia
•    Universiti Teknologi MARA
•    Universiti Sains Islam Malaysia
•    Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
SYARAT-SYARAT KELAYAKAN
  • Pemohon hendaklah warganegara Malaysia.
  • Pembiayaan bantuan kewangan ini adalah untuk semua pelajar yang mengikuti program bertaraf asasi di IPTA tanpa mengira taraf pendapatan.
  • Pelajar yang telah mendaftar mengikuti kursus dengan menggunakan syarat kelayakan masuk lulus SPM atau yang setaraf dengannya.
  • Kursus pengajian telah diperakui dan diluluskan oleh Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi.

PEMBIAYAAN
Kadar pembiayaan yang ditawarkan pula adalah seperti berikut:
  • Elaun wang saku        : RM 1,250.00 / semester
                                      (mulai sesi 2008/2009)
  • Yuran Pengajian         : RM 350.00 / semester
  • Yuran Penginapan      : RM 360.00 / semester
  • Tuntutan tambang perjalanan sekali (pergi/balik) sepanjang pengajian untuk pelajar dari Sabah dan Sarawak sahaja melalui pihak Bendahari IPTA atas kadar yang ditetapkan.

 JADUAL KADAR BANTUAN TAMBANG KAPAL TERBANG
 
LOKASI
KADAR BANTUAN TIKET (Pergi-Balik)
Sabah ke Semenanjung dan sebaliknya
RM 1000
Sarawak ke Semenanjung dan sebaliknya
RM 700
Labuan ke Semenanjung dan sebaliknya
RM 900
Sabah ke Sarawak dan sebaliknya
RM 500
Labuan ke Sarawak dan sebaliknya
RM 400
Labuan ke Sabah dan sebaliknya
RM 100

PERJANJIAN

  • Pelajar dikehendaki menandatangani 3 salinan perjanjian dengan mengemukakan seorang penjamin.
  • Tiada bayaran balik dikenakan tetapi pelajar perlu membayar semula wang bantuan kewangan yang telah diberikan sekiranya gagal mengikuti program pengajian dengan jayanya.

PERMOHONAN
  • Tawaran kepada pelajar baru dibuat secara automatik berdasarkan tawaran yang dikeluarkan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Kementerian Pengajian Tinggi.
  • Semakan dan tawaran program akan dibuat secara atas talian (online) melalui laman web KPT dalam tempoh tawaran kemasukan dikeluarkan. Pemohon dikehendaki menyemak dan mencetak sendiri dokumen tawaran yang mengandungi item berikut :
    1. Surat tawaran;
    2. Borang perjanjian (3 salinan, boleh fotokopi borang kosong)
    3. Borang penyata kewangan penjamin;
    4. Panduan mengisi borang perjanjian.
  • Dokumen perjanjian yang telah lengkap diisi hendaklah diserahkan semasa hari pendaftaran. 
  • Tuntutan bayaran pelajar asasi sedia ada akan dibuat melalui pihak pentadbir IPTA masing-masing pada setiap semester.
Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi:

         UNIT PINJAMAN DAN BANTUAN KEWANGAN
         BAHAGIAN BIASISWA
         Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
         Aras 4, Blok 1, Menara PjH, Presint 2,
         62100 PUTRAJAYA

         Tel : 03-8884 4633 (Cik Fikriah) / 4659 (W.Salmi)
         Fax : 03-8884 4701
         E-mel : unitpinjaman@mohe.gov.my



sumber: http://www.portal.mohe.gov.my/



















Program Matrikulasi

Program Matrikulasi merupakan satu program persediaan bagi pelajar bumiputera untuk melayakkan mereka melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah pertama dalam bidang sains, teknologi dan perakaunan selepas tamat pengajian di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM). Sebelum ini program matrikulasi telah dikendalikan oleh beberapa Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) lebih 30 tahun yang lalu dengan cara dan corak pelaksanaan yang berbeza. Hasil dari program ini telah melahirkan banyak cendekiawan dan tenaga mahir bumiputera dalam bidang profesional.

Senarai Kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia



Kolej Matrikulasi Perak








Senarai Kolej MARA Matrikulasi





Senarai Kolej Matrikulasi Teknikal

Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah Pendang
Di alamat
Sekolah Menengah Teknik Pendang
Pokok Tai, 06720 Pendang,
Kedah Darulaman


Kolej Matrikulasi Pahang Jengka
Di alamat
Sekolah Menengah Teknik Jengka
26400 Bandar Jengka
Pahang

Kolej Matrikulasi Johor Pontian
Di alamat
Sekolah Menengah Teknik Pontian
Mukim Rimba Terjun
82000 Pontian, Johor


Selain daripada bantuan kewangan bagi program Asasi, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT) juga ada menawarkan bantuan kewangan lain seperti biasiswa sukan untuk pengajian di peringkat Diploma, Sarjana, Ijazah dan Phd kepada atlet yang masih belajar dan aktif di bidang sukan. Biasiswa adalah bergantung kepada kategori tertentu. klik link di bawah untuk sebarang maklumat lanjut.


sumber kesemua maklumat :  google, wikipedia, portal rasmi JAKIM, laman rasmi Darul Quran,portal rasmi KPT, portal PMI program matrikulasi KPM

 
Terdapat beberapa lagi bantuan kewangan lain yang disediakan oleh kerajaan atau badan bukan kerajaan lain bagi membantu membiayai pelajar - pelajar yang berkemampuan. Maaf, saya dah agak letih ehe..nanti saya post berkenaan yang itu ye. Buat masa ini sekian sahaja entri saya.

P/s: saya tidak mengulas dengan lanjut sebarang program asasi / matrikulasi/ Tamhidi di atas kerana jika anda klik link - link yang saya berikan, semua maklumat telah terkandung didalamnya.


Penafian: Saya tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang masalah / kesulitan yang timbul hasil daripada entri ini. Sekian. Terima Kasih.



 Me & my younger bro during his convo in DQ 3 years ago, i couldnt remember the exactly..watever ehe (^_^)V

Saturday, November 13, 2010

Salam & Greetings 


      I went to Pasar Malam today..oh yesterday..cuz it already 3.10am ahaks..okay thats not the thing i want to talk about..while waiting for the bus to come to fetch us to our residential college..i saw a few things. Its funny how small things can bring such a big meaning ait? 


1. Homeless Cat

while me n my coursemates who happened to go to the Pasar Malam too, a cat came..meow..meow..honestly say im not a big fan of cat. I mean I dont like them much neither do hate them much..For me Its just a creature which has their own right as God's creature. I dont like them cuz actually all that i could remember in my life about cat isnt good. haha..poor me ait. Like everywhere i go, everywhere i live, there'll always gonna be cat (s) which will put their 'poo poo' in my compound.. it was stink! When my family n i live in a ghetto area, out of all the house, they chose our house as their toilet n how lucky i was..my room always be their fav place to trash all their unwanted business ugh! Then we moved to another hOuse, its the same case happenin, i couldnt believe..out of the house in the block, they just love our house to trash everything. Ahh heavenly cat (s)! haha.. sedaplah hidung menghidu bau2an setiap pagi


When i was livin in the college, how come the cats still make our kitchen / front compound as their toilet. My housemates n I move 2 times into different lot in the block of our residential college  n walla the same thing is always happens. N finally in this last semester, i moved into a new lot in the block, only then they didnt make our lot as their toilet..but still one day when i was about to hang my laundry to dry them upon the string, n i left to the washing machine for a while to pick the rest of the laundry, when i came back, the cat / (s) has peed into the plastic of my wooden clothespin bunch n i thought the plastic contained raindrop! haha okay2..enough..too much complain..ehe


But the bla bla above isnt the one that im goin to talk about...


so what it is?


I was lookin, starin deep to the homeless cat which was havin the 'meow meow' moment with my coursemates (whom happened to love cats, of course). They were nibblin him food. Watchin the moment, i was thinkin how poor he is to be an alleycat.

no home. 

Where does he sleeps ... ?

How does he eats ... ? 

Who's goin to take care of him if  he got sick .... ? 

and the cat is havin a lil eye problem! His eyes r always teary in a wrong way.. couldve been a catarac? naah im not a doc to diagnosed that ehe..but so poor of him.. Out in this world in his tiny body n capability to search for food..tryin to survive..n he's only a lil in size compares to us, human. 


He must has gone through a few times when he was realy hungry n he has to strive in the cold world to get it. didnt mind the sickness thats he's sufferin. Menahan lapar . I did. It kinda reminds me when i was in a state..

1st Incedent:

I went job hunting by myself in the rain while it was the very 1st time i went there! Idk the location or watsoever bout the local area but i work my feet off anyway. 

I said to myself ..

"i'll nailed the job". n boy yes i did! 

Thank God. Amazingly, my heart was just so brave, free, calm and happy work my way all around. 


2nd Incedent:
I lost my purse in the state too, I cried hard cuz i was scared I lost my IC  (on top of everything, yah im scared, idk ahaks;P) then the next day i went by myself too to settle everything ..from finding the JPJ, Pendaftaran, Police Station, Banks and found the right bus/taxi/ route to go back home.I was tremblin myself so hard inside cuz i realy dont know where these buildings are..

its like ure a tourist in yr 1st time come to Malaysia n u got robbed just when ure on yr out n about. U still havent got the chance to get yr map/gps or watever the tool is that'll help you around..

But with my heart beatin so hard inside..I managed to get everything done in a day. I didnt know how i did that actualy..I walk with only this..

"Ya Allah, aku berserah segala - galanya kepada-Mu"

Truely i think only God helped me at the time and my closest friend who lend me her money to reach everything. I Owed her a life time. sure! I feel so stupid, a loose canon, a pity poor thing etc but i think it didnt show on the outside..Im so tremblin inside but Im so in control n look just fine..i guess cuz all the officer was surprised when i tell my story to em.. (ive to tell to get all the deal and documentation done)

Thinkin bout my parents..our parents that work hard for us..I used to watch my mama came home n she said she was shakingly hungry. I know its not becuz she couldnt find/afford at least a penny to put into her belly but its cuz she's so caught up/ drawn in the work which is for us, her children foremostly til eat has became the last thing to do. Terima Kasih Ya Allah kerana memberikan aku seorang ibu yang sangat cekal dalam kelembutan dan keindahan luar dan dalamnya. I always think i got a very beautiful mother. ehe

....now back to the cat case....

'This cat was lookin so poor but He is so strong' i said while watchin her

-That cat is L.I.F.E.-

Petua Menjadi Pelajar Cemerlang Menurut Al Quran


Anda inginkan petua-petua untuk menjadi pelajar cemerlang walau di mana sahaja anda berada? Apa kata kita renungkan kembali beberapa petua atau tips kejayaan yang telah Allah SWT titipkan di permulaan surah Al-Mu'minun, surah yang ke-23 di dalam lembaran Al-Quran.

  • Keyakinan, kepercayaan and keimanan kepada Allah SWT

"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman." [23:1]

Iman dan kejayaan disebut oleh Allah SWT dalam ayat yang sama. Maka imanlah faktor utama kejayaan. Dan keyakinan yang tinggi inilah yang akan melahirkan sikap positif yang bakal disebutkan dibawah.


  • Fokus, bersungguh-sungguh, sepenuh hati

"iaitu orang-orang yang khusyuk dalam solatnya." [23:2]

Lakukan satu-satu perkara dalam satu-satu masa. Jangan mencapah dan melayang fikiran ke sana ke mari. Lakukan dengan sepenuh hati, bukan sambil lewa.


  • Prioriti. Mengutamakan apa yang utama. 
"dan orang-orang yang menjauhkan diri dari lagha (perbuatan dan perkataan yang tidak berguna)." [23:3]

Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan yang penuh tekanan, kita cenderung untuk berehat dan menenangkan minda dengan hiburan, menonton drama, bersembang di Facebook dan seumpanya sehinggakan selalu sahaja melebihi daripada masa rehat yang telah kita peruntukkan. 

Sebaik-baiknya kita mengoptimumkan penggunaan masa untuk belajar, dan mengisi masa rehat kita dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum.

Namun, sebaik-baiknya kita gunakan masa rehat itu untuk mengambil wudu', melakukan solat sunat dan membaca Al-Quran. InsyaAllah apabila kita lebih rapat dengan Allah SWT, jiwa kita akan lebih tenang dan ia akan banyak membantu dalam usaha kita mengulangkaji pelajaran.

Kita dikehendaki menghindarkan diri dari perbuatan mengumpat pensyarah/guru kerana perkara-perkara sebegini tidak mendatangkan faedah kepada masa depan anda, tidak menambahkan markah untuk kertas peperiksaan yang bakal/telah diduduki, malah boleh mendatangkan dosa dan kemurkaan Allah SWT.


  • Prihatin sesama kita

"dan orang-orang yang menunaikan zakat." [23:4]

Walaupun sedang berada di saat-saat genting, janganlah kita bersikap terlalu mementingkan diri, dan mengabaikan kawan-kawan yang lebih susah di sekeliling kita. Kongsilah apa yang termampu, samada ilmu, kertas-kertas soalan tahun lepas dan lain-lain. Sharing is caring. <--- hehe like this blog's theme ^_^


  • Jaga hubungan antara lelaki dan perempuan

"dan orang-orang yang menjaga kehormatannya. kecuali terhadap isteri-isteri mereka, atau hamba yang mereka miliki, maka mereka (isteri dan hamba) dalam hal ini tiada tercela. Sesiapa yang mencari dibalik itu, mereka itulah orang-orang yang melampaui batas." [23:5,6,7]

Janganlah kita menggunakan alasan belajar untuk melanggari batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan ajnabi, misalnya dengan studi berdua-duan, kemudian pulang ke rumah berpimpin tangan, atau asal tertekan je mesti nak bergayut atau berchatting dengan kawan lelaki/perempuan anda.Padahal Allah SWT kan sentiasa ada, sentiasa melindungi dan sentiasa menolong jika kita mencari dan meminta pada-Nya.


  • Jujur, amanah

" dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah dan janjinya."[23:8]

Bukankah kita telah berjanji dengan pihak penaja dan ibu bapa kita untuk belajar bersungguh-sungguh? Lebih penting lagi, bukankah kita telah berjanji dengan Allah SWT untuk memanfaatkan peluang kehidupan sebagai seorang pelajar yang telah dipinjamkan-Nya kepada kita sebagai medan untuk kita mengutip ilmu, pengalaman dan pahala buat bekalan di akhirat sana?

Elakkan menipu ketika peperiksaan. Andai penjaga peperiksaan meminta kita berhenti menulis kerana masa sudah tamat, jangan pula kita terus menulis. Sebaliknya sebutlah "Bismillahi tawakkaltu 'ala Allahi wala haula wala quwwata illa billahil 'azim."


  • Tepati waktu

"dan orang-orang yang memelihara solatnya." [23:9]

Konsep yang boleh diambil dalam konteks kehidupan seorang pelajar Muslim ialah supaya sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita. Jika sebelum ini kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuanganan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatang arang di pertengahan jalan.

Namun janganlah kita hanya mengaplikasikan konsep-konsep ini untuk akademik semata-mata. Penekanan utama dalam ayat tersebut supaya kita menjaga hubungan kita dengan Allah SWT kerana kita akan kembali mengadap-Nya dengan amal-amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita perolehi. Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredhaan Allah SWT dan merebut peluang mewarisi syurga-Nya.


sumber : iluvislam

Senarai Pautan Lepasan UPSR / PMR (MRSM)

Salam & Olla..
This entry especially goes to adik2 yg baru habis UPSR & PMR atau whoever out there yg ade adik nak sambung belajar..keputusan UPSR kan baru je diumumkan.? ;) .Anda mungkin boleh cuba mempertimbangkan untuk memasuk Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dalam negara. Kenapa nak pilih MRSM?

1. Kurikulum & kokurikulum yang memang mantap (bukan sebarangan leh masuk, yg mantap2 je..kire klu dpt masuk sini, Insya Allah student akan jadi mantap)
2. Pelajar yang memasuki MRSM mendapat tajaan Mara. (sangat sesuai untuk golongan kurang berkemampuan). Kebanyakan yang dapat masuk sini Insya Allah dah menjamin tempat di program Matriks/ Asasi (Foundation) di insititut2 yg akan sy ulas kemudian. Sape2 yg dpt masuk program2 ni pula Insya Allah dah menjamin tmpt ke IPTA (kna jaga pointer gak ea spy x jd dropout) 
3. lagi advance..bleh sambung study abroad terus klu cemerlang pas SPM kat MRSM ni..n ditaja:)

sebelum kita pergi jauh..mari kita lihat syarat- syarat kemasukannya terlebih dahulu ek ^_^ ....


inilah lencana n moto MRSM:)

Syarat kemasukan adalah seperti dibawah:
  1. Warganegara Malaysia.
  2. Bumiputera tahun enam.
  3. Bukan Bumiputera tahun enam yang sedang menuntut di Sekolah Kebangsaan atau Sekolah Rendah Kebangsaan.
  4. Pemohon hendaklah memperoleh keputusan minimum 3A 2B (A dalam Matematik dan Sains) dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun 2010
Untuk pengetahuan semua, Mara kini ada menganjurkan program MRSM (Agama) Ulul Albab yang dilaksanakan di MRSM Kota Putra, MRSM Gemencheh dan MRSM Kepala Batas. Sistem pendidikan MRSM (Agama) ini merangkumi Pengajian Al-Quran (Hafazan), Bahasa Arab dan bahasa-bahasa lain seperti Bahasa Mandarin dan Bahasa Jepun selain subjek teras seperti yang sedia ada di MRSM.(nice, isnt it 'wink' alas, there's NONE yet in Sabah & Sarawak)


SYARAT-SYARAT KELAYAKAN MASUK KE MRSM (AGAMA) ULUL ALBAB: 
  1. Warganegara Malaysia
  2. Bumiputera tahun enam yang sedang menuntut di Sekolah Kebangsaan atau Sekolah Rendah Agama Negeri atau Sekolah Rendah Agama Rakyat.
  3. Pemohon hendaklah memperoleh keputusan 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun permohonan dilakukan.
  4.  Berkebolehan membaca Al-Quran dengan baik dan mempunyai minat dalam bidang agama.
  5. Pemohon mestilah memilih MRSM Kota Putra atau MRSM Gemencheh atau MRSM Kepala Batas sebagai pilihan pertama semasa mengisi borang permohonan secara online.
  6. Pemohon ke MRSM (Agama) akan ditemu duga.

Mulai tahun 2011, MARA juga akan melaksanakan program Cambridge International General Certificate of Secondary Education (IGCSE) di MRSM Tun Abdul Razak, Pekan, Pahang. Pelaksanaan program Cambridge IGCSE di MRSM bersesuaian dengan hasrat MARA melahirkan pelajar yang global, cemerlang dan kompetitif. Program Cambridge IGCSE diperkenalkan untuk menambah nilai (value-add) sistem pendidikan MRSM sedia ada yang menawarkan pensijilan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Sijil Cambridge IGCSE merupakan kelayakan peperiksaan yang berprofil tinggi dan bereputasi cemerlang serta DIIKTIRAF di kebanyakan UNIVERSITI di peringkat ANTARABANGSA. Untuk maklumat lanjut tentang program Cambridge IGCSE, sila layari laman web MARA. (masyuk2 ehe)



SYARAT-SYARAT KELAYAKAN MASUK PROGRAM CAMBRIDGE (IGCSE) MRSM: 
  1. Warganegara Malaysia.
  2. Pemohon hendaklah memperoleh keputusan 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)  semasa membuat permohonan.
  3. Pemohon berkebolehan menguasai Bahasa Inggeris dengan baik.
  4. Pemohon mestilah memilih MRSM Tun Abdul Razak, Pekan, Pahang sebagai pilihan semasa mengisi borang permohonan secara online.
  5. Pemohon akan dipanggil untuk menghadiri sesi temu duga yang akan diadakan di MRSM Tun Abdul Razak, Pekan, Pahang.
  6. Surat panggilan temu duga akan dihantar kepada pemohon.
  7. Yuran peperiksaan dan kos pembelian buku IGCSE akan ditanggung oleh ibu bapa yang berkemampuan mengikut perkiraan kriteria yang ditetapkan.


CARA MEMOHON SECARA ONLINE : 

Semenanjung Malaysia
  1. Pemohon boleh mendapatkan kata laluan dengan percuma di semua Pejabat MARA Negeri, Pejabat MARA Daerah atau Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) yang berdekatan pada waktu pejabat bermula pada hari keputusan UPSR diumumkan secara rasmi.
  2. Pemohon hendaklah membawa salinan Surat Beranak dan salinan Keputusan UPSR yang telah disahkan semasa mendapatkan kata laluan.
  3. Pemohon mestilah mengisi semua maklumat yang diperlukan di dalam borang permohonan online dan memastikan borang tersebut dihantar secara online.

Sabah & Sarawak

  1. Pemohon boleh mendapatkan nombor pin dengan percuma di semua Pejabat MARA Negeri, Pejabat MARA Daerah atau Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) yang berdekatan pada waktu pejabat bermula pada hari keputusan UPSR diumumkan secara rasmi.
  2. Pemohon hendaklah membawa salinan Surat Beranak dan salinan Keputusan UPSR yang telah disahkan semasa mendapatkan nombor pin.
  3. Pemohon mestilah mengisi semua maklumat yang diperlukan di dalam borang permohonan online dan memastikan borang tersebut dihantar secara online.
  1. Kesemua pemohon (Semenanjung Malaysia, Sabah & Sarawak) mestilah menghantar cetakan borang serta dokumen yang berkaitan ke alamat di bawah:
(Permohonan Ke Tingkatan 1)
Pengarah,
Bahagian Pendidikan dan Latihan (Menengah),
Tingkat 19, Ibu Pejabat MARA,
21, Jalan Raja Laut,
50609 KUALA LUMPUR.
TARIKH TUTUP PERMOHONAN

1. Tarikh akhir permohonan secara online ialah pada 30 November .
2. Tarikh akhir menghantar cetakan borang dan dokumen yang berkaitan ialah
selewat-lewatnya pada 3 Disember .
NOTA PENTING:

  1. Hanya permohonan yang memenuhi syarat kelayakan sahaja akan dipertimbangkan.
  2. Permohonan yang tidak lengkap atau lewat diterima daripada tarikh tutup akan ditolak.
  3. Selain syarat kelayakan, keutamaan akan diberikan kepada calon seperti yang berikut :
(i) Bergiat aktif dalam bidang kepimpinan, sukan dan permainan, kelab dan persatuan serta pasukan pakaian seragam.
(ii) Berasal daripada keluarga berpendapatan rendah dari sekolah pedalaman, luar bandar atau kawasan bandar yang meliputi kawasan setinggan atau kawasan daif.
 

    4.  Pemohon yang ditawarkan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Sekolah Berasrama Penuh   
         Integrasi (SBPI) Kementerian Pelajaran tidak layak memohon ke MRSM.
   5.   Pemohon yang berjaya sahaja akan dihubungi. Sekiranya pemohon tidak menerima sebarang jawapan   
         sehingga 30 April permohonan anda dianggap tidak berjaya.
   6.   Pemohon yang berjaya akan ditempatkan di MRSM yang bersesuaian mengikut kriteria yang telah
        ditetapkan oleh MARA.
   7.   Keputusan Jawatankuasa Tertinggi Pengambilan Pelajar MRSM adalah muktamad.



Berikut adalah senarai pautan website - website rasmi sekolah - sekolah tersebut: :) . Permohonan kemasukan secara online bolehlah dilakukan di website rasmi MARA http://www.mara.gov.my/


PERLIS



KEDAH





Maktab Rendah Sains Mara, Baling
Maktab Rendah Sains Mara, Langkawi


PULAU PINANG




PERAK







SELANGOR



NEGERI SEMBILAN





MELAKA






JOHOR



Maktab Rendah Sains Mara, Mersing


PAHANG



Maktab Rendah Sains Mara, Tun Abdul Razak (IGSCE)
Maktab Rendah Sains Mara, Bentong
p:/s :Maktab ni ditutup setahun berikutan tanah runtuh..pelajar2 telah dipindahkan ke MRSM Pekan. oleh sebab itu, sy x jumpe link rasmi website maktab ni..tp sy dpt link unit kokurikulum dier klu nak 'sneak a peak' ttg maktab ni.. http://mjscbentongkokuunit.blogspot.com/




TERENGGANU






KELANTAN



Maktab Rendah Sains Mara, Tumpat




SABAH


Maktab Rendah Sains Mara, Tawau


SARAWAK
(kebanyakan MRSM di sarawak ini baru dibuka...sebab tu kot xde website g..idk i just couldnt find em..ehe sorry)

Maktab Rendah Sains Mara, Mukah

Maktab Rendah Sains Mara, Betong



Untuk maklumat lanjut sila layari laman web MARA di alamat :


-source is taken from http://www.mara.gov.my/, wikipedia & google, of course - (^_^)V

~ maafkan saya kalau ada sebarang ralat/kesilapan dalam entri ini..saya mempelawa anda untuk memperbetulkan ralat/kesilapan tersebut jika ada. ~

Saya tidak akan bertanggungjawa atas sebarang masalah yang mungkin timbul hasil daripada maklumat dalam entri ini. Sekian, terima kasih.

Thursday, November 11, 2010

salam eylow there

video 

 this is the vid of my younger bro convo in DQ..i  didnt mean anythinh to show off or watever it is..ive just try to upload video thru this blog..upanya boleh! hhaha..lama sgt masa yg damik..ok experiment 1: done;P

Wednesday, November 10, 2010

List of Private University and College in Malaysia

Kuala Lumpur

  • Akademi Kewartawanan dan Komunikasi Hanxing
  • Asia Pacific Institute Of Information Technology (APIIT Kuala Lumpur) 
  •  Asia Pacific University College Of Technology And Innovation (Asia Pacific Bukit Jalil)
  •  Binary Business School (Kuala Lumpur) 
  • Cosmopoint International University College
  •   Institut FMM Kuala Lumpur 
  •  Institut Goon 
  •  Institut I-Systems Kuala Lumpur 
  •  Institut Kojadi 
  •  Institut Media Integratif Malaysia (MIIM) 
  •  Institut Megatech 
  •  Institut Pelaburan PNB 
  •  Institut Pengurusan Malaysia 
  •  Institut Pengurusan Wanita 
  •  Institut Profesional Baitulmal 
  •  Institut Seni Lukis Malaysia 
  •  Institut Senireka Raffles 
  •  Institut Teknikal Mantissa 
  •  Institut Teknologi Ibnu Sina 
  •  Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR Kuala Lumpur) 
  •  International College Of Music (ICOM) 
  •  Kolej FTMS (Kuala Lumpur)
  •  Kolej Informatics (Kuala Lumpur) 
  •  Kolej Islam Antarabangsa 
  •  Kolej ITJ
  •  Kolej MAHSA
  •  Kolej Metro Prima
  •  Kolej Multimedia
  •  Kolej Olympia (Kuala Lumpur) 
  •  Kolej Pengajian Tinggi ATC (ATC College)
  •  Kolej Poly-Tech MARA (Kuala Lumpur) 
  •  Kolej SAL (Kuala Lumpur) 
  •  Kolej SEGI Kuala Lumpur 
  •  Kolej Sri 
  •  Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics (CICT)
  •  Kolej Teknologi SEGI 
  •  Kolej Teknologi YPC-ITWEB 
  •  Kolej Universiti Antarabangsa Sedaya (UCSI)
  •  Kolej Universiti Help
  •  Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa Twintech
  •  Kuala Lumpur Metropolitan University College (KLMUC)
  •  Malaysian Institute Of Information Technology (MIIT), Universiti Kuala Lumpur Kampus Kota (UniKL Kampus Kota) 
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Sentral) 
  •  Regent School Of Economics 
  •  Reliance College (Kuala Lumpur) 
  •  Stamford Management Centre 
  •  Universiti Kuala Lumpur - Institute Infotech MARA (UNIKL IIM) 
  •  Universiti Kuala Lumpur - Institute Of Product Design And Manufacturing (UNIKL IPROM) 
  •  Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU) 
  •  Universiti Terbuka Malaysia (OUM Kuala Lumpur) 
  •  Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR Kuala Lumpur

Johor 
  • Institut Hospitaliti YPJ 
  •  Institut Teknologi Perindustrian YPJ
  •  Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR Johor Bahru) 
  •  Kolej Aman (Batu Pahat) 
  •  Kolej Cosmopoint (Johor Bahru)
  •  Kolej Cosmopoint (Muar)
  •  Kolej Internasional Crescendo 
  •  Kolej Islam Johor 
  •  Kolej I-Systems Johor Bahru 
  •  Kolej Olympia (Johor Bahru) 
  •  Kolej Poly-Tech MARA (Batu Pahat) 
  •  Kolej SAL (Johor Bahru) 
  •  Kolej Selatan 

Kedah
  • AIMST University
  •  Institut Agama Islam Negeri Kedah Darul Aman (INSANIAH) 
  •  Institut Hasani Kedah 
  •  Institut Pengurusan Teknologi Utara 
  •  Institut Teknologi A.N.S. 
  •  Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR Alor Setar) 
  •  Kolej Poly-Tech MARA (Alor Star) 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Sungai Petani)
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Sungai Petani) 

Kelantan 
  •  Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR Kota Bharu) 
  •  Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) 
  •  Kolej Islam Sains Dan Teknologi (KIST)
  •  Kolej Jamiah Islamiah Putra (Kolej Jaiputra)
  •  Kolej Poly-Tech MARA (Kota Bharu) 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Kota Bharu)
  •  Kolej Teknologi Darulnaim
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Kota Bharu) 
  •  Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR Kota Bharu) 
  •  Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) 
  •  Kolej Islam Sains Dan Teknologi (KIST)
  •  Kolej Jamiah Islamiah Putra (Kolej Jaiputra)
  •  Kolej Poly-Tech MARA (Kota Bharu) 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Kota Bharu)
  •  Kolej Teknologi Darulnaim
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Kota Bharu) 

Melaka
  •  Kolej Antarabangsa Dunia Melayu Dunia Islam (KADMDI)
  •  Kolej Antarabangsa Putra (Melaka)
  •  Kolej Multimedia (Selatan) 
  •  Kolej Perubatan Melaka - Manipal 
  •  Kolej Profesional MARA (Melaka) 
  •  Kolej Risda (Melaka) 
  •  Kolej Stamford (Melaka) 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Melaka)
  •  Kolej Teknologi Islam Antarabangsa Melaka
  •  Kolej Yayasan Melaka 
  •  Universiti Kuala Lumpur - Malaysian Institute Of Chemical & Bioengineering Technology (UNIKL-MICET) 
  •  Universiti Multimedia 

Negeri Sembilan
  •  Institut Teknologi Pertama 
  •  Kolej Karisma 
  •  Kolej Kejururawatan Murni 
  •  Kolej Legenda (Seremban) 
  •  Kolej Legenda Jati 
  •  Kolej Linton 
  •  Kolej Negeri 
  •  Kolej Tafe (Seremban) 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Seremban)
  •  Kolej Uniti (Port Dickson) 
  •  Kolej Universiti Antarabangsa INTI
  •  Kolej Universiti Nilai
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Seremban)

Pahang
  •  Institut Informasi Multimedia 
  •  Kolej IKIP3 
  •  Kolej IKIP5 
  •  Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KIPSAS)
  •  Kolej Olympia (Kuantan) 
  •  Kolej Poly-Tech MARA (Kuantan)
  •  Kolej Profesional MARA (Indera Mahkota) 
  •  Kolej Sentral 
  •  Kolej Shahputra (Kuantan) 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Kuantan)
  •  Pusat Pembangunan Kemahiran Pahang (PSDC Kuantan) 
  •  Universiti Tenaga Nasional (UNITEN Pahang) 

Perak
  • Institut Teknologi Perak 
  •  Kolej Informasi Teknologi Cosmospect 
  •  Kolej Islam Darul Ridzuan 
  •  Kolej Kamunting 
  •  Kolej Keris 
  •  Kolej Maxwell
  •  Kolej Multimedia (Utara)
  •  Kolej Perubatan DiRaja Perak
  •  Kolej Poly-Tech MARA Ipoh 
  •  Kolej Profesional MARA (Seri Iskandar) 
  •  Kolej Sri Ayu
  •  Kolej Sunway (Ipoh) 
  •  Kolej Taj 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Ipoh)
  •  Kolej Teknologi Mulia 
  •  Universiti Kuala Lumpur - Malaysian Institute of Marine Engineering Technology (UniKL MIMET) 
  •  Universiti Kuala Lumpur - Royal College Of Medicine Perak (UNIKL-RCMP) 
  •  Universiti Teknologi Petronas (UTP) 
  •  Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR Perak)

Perlis
  • Institut Pengajian Tinggi Islam Perlis 
  • Kolej Teknologi dan Profesional Indera Kayangan 

Pulau Pinang
  • Equator Academy Of Art 
  •  Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR Pulau Pinang) 
  •  KDU College (Pulau Pinang)
  •  Kolej Disted-Stamford 
  •  Kolej Han Chiang 
  •  Kolej INTI Antarabangsa (Pulau Pinang) 
  •  Kolej Islam Teknologi Antarabangsa (KITAB) Pulau Pinang 
  •  Kolej I-Systems Bukit Mertajam
  •  Kolej Kejururawatan Adventist 
  •  Kolej Kejururawatan Lam Wah Ee 
  •  Kolej Olympia (Pulau Pinang) 
  •  Kolej Perubatan Pulau Pinang 
  •  Kolej PTPL (Penang)
  •  Kolej SEGI
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Pulau Pinang) 
  •  Kolej Teknologi Pulau Pinang
  • Wawasan Open University

Selangor
  •  Binary University College Of Management And Entrepreneurship (BUCME)
  • Cyberjaya University College of Medical Science (CUCMS)
  • German Malaysian Institute (GMI)
  •  INPENS International College
  •  Institut I-System (Klang)
  •  Institut Kejuruteraan Audio SAE 
  •  Institut Makanan Malaysia (FIM) 
  •  Institut Teknologi Imperia 
  •  Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR Petaling Jaya) 
  •  Institute Advertising Communication Training (IACT) 
  •  International Education Centre (INTEC , UiTM)
  •  KBU International College 
  •  KDU College (Petaling Jaya)
  •  Kolej ALIF
  •  Kolej Antarabangsa Teknologi Help
  •  Kolej Dar Al-Hikmah 
  •  Kolej DIKA 
  •  Kolej INTI (Subang) 
  •  Kolej Kejururawatan Dan Kesihatan Masterskill 
  •  Kolej Kejururawatan Tun Tan Cheng Lock 
  •  Kolej Life 
  •  Kolej Metropolitan 
  •  Kolej New Era 
  •  Kolej Olympia (Petaling Jaya) 
  •  Kolej Otomotif TOC 
  •  Kolej Pendidikan Perdana (KOPEDA) 
  •  Kolej Pengajian Siswazah Antarabangsa 
  •  Kolej Pengurusan Astin
  •  Kolej Poly-Tech MARA (Bangi) 
  •  Kolej Profesional MARA (Beranang) 
  •  Kolej SEGI (Subang Jaya)
  •  Kolej SEGI Petaling Jaya
  •  Kolej Segi Seri Kembangan
  •  Kolej Stamford (Petaling Jaya) 
  •  Kolej Taylor's, Sekolah Hospitaliti Dan Pelancongan 
  •  Kolej Technology Park Malaysia 
  •  Kolej Teknologi Alpha
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Klang)
  •  Kolej Teknologi Timur (Sepang) 
  •  Kolej Unikop 
  •  Kolej Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (KLIUC)
  •  Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS)
  •  Kolej Universiti Sunway (SYUC)
  •  Kolej Universiti Taylor's (Subang Jaya)
  •  Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa Twintech 
  •  Kolej Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing (KUTKL PJ) 
  •  Maktab Kerjasama Malaysia 
  •  Malaysia University Of Science And Technology (MUST Petaling Jaya) 
  •  Monash University Malaysia 
  •  PJ College Of Art & Design 
  •  PNC International College For Nursing And Health Sciences
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Ampang) 
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Kajang) 
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Shah Alam) 
  •  Taylor's College (Petaling Jaya) 
  •  The One Academy Of Communication Design 
  •  Unity College International
  •  Universiti Industri Selangor (UNISEL) 
  •  Universiti Industri Selangor (UNISEL) - Kampus Berjuntai Bestari 
  •  Universiti Kuala Lumpur - British Malaysia Institute (UNIKL-BMI) 
  •  Universiti Kuala Lumpur - Malaysian French Institute (UNIKL-MFI) 
  •  Universiti Kuala Lumpur - Malaysian Institute Of Aviation Technology (UNIKL MIAT) 
  •  Universiti Multimedia (Cyberjaya) 
  •  Universiti Pengurusan Dan Sains (MSU)
  • Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  •  Universiti Tenaga Nasional (UNITEN Kajang) 
  •  Universiti Tun Abdul Razak (UNITAR) 
  •  Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR Petaling Jaya) 
  •  Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR Sungai Long) 
  • University College of Technology & Management Malaysia (KUTPM)
  •  University Of Nottingham Malaysia Campus

Terengganu 
  •  Akademi Laut Malaysia (ALAM) Terengganu 
  •  Kolej Multimedia (Timur) 
  •  Kolej Teknologi Bestari 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint Cawangan Kuala Terengganu 
  •  Kolej Universiti TATI
  •  Kolej Yayasan Terengganu 
  •  Pusat Teknologi Pengurusan Lanjutan PTPL (Terengganu) 
  •  Ranaco Education And Training Institute (RETI)

Sabah 

  •   Almacrest International College, Kota Kinabalu
  •  Institut Sinaran 
  •  Kolej Antarabangsa AlmaCrest 
  •  Kolej Ibukota Kinabalu 
  •  Kolej INTI (Sabah) 
  •  Kolej Multimedia (Sabah) 
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Kota Kinabalu)
  •  Kolej Yayasan Sabah 
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan ( Sabah) 
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL) Sabah

Sarawak 
  •  Institut I-Systems Kuching 
  •  Institut Latihan FTMS-ICL (Cawangan Sarawak) 
  •  Institut Methodist Pilley 
  •  Institut Teknologi Riam 
  •  Kolej Antarabangsa Sedaya Sarawak 
  •  Kolej Antarabangsa Teknologi Lanjutan Sarawak 
  •  Kolej Bersatu Sarawak 
  •  Kolej Chermai Jaya 
  •  Kolej Fajar
  •  Kolej IBS 
  •  Kolej Informatics (Kuching) 
  •  Kolej Inti (Kuching) 
  •  Kolej I-Systems Miri 
  •  Kolej Multimedia (Sarawak) 
  •  Kolej SATT 
  •  Kolej Sedamai 
  •  Kolej SEGI Sarawak
  •  Kolej Teknologi Cosmopoint (Kuching)
  •  Kolej Twintech (Sarawak)
  •  Pusat Teknologi Dan Pengurusan Lanjutan (PTPL Kuching) 
  •  Universiti Teknologi Curtin 
  •  Universiti Teknologi Swinburne Kampus Sarawak

p/s: pardon me if i missed a few in the list or the list is havin a lil mistake. Taken these from few webs on google. I just hope this list will be useful to student who wants to further their study

Template by:

Free Blog Templates